www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Geografija i klima Lefkade

Geografija

Lefkada pripada jonskoj grupi ostrva. Nalazi se zapadno od grčkog kopna, u neposrednoj blizini. Smeštena je između Krfa i Kefalonije i četvrto je po veličini ostrvu ove grupe.

Lefkada je jedino ostrvo povezano s kopnom malim pokretnim mostom dužine 50 metara. Ukupna površina ostrva je 302,5 kvadratnih kilometara a dužina obale oko 117 km.

Topografija Lefkade se uglavnom sastoji od planina (70% Lefkade pokrivaju planine),   dok se plodne ravnice mogu videti u blizini obale. Najviši vrh je Stavrota (1.182 m.n.v.) pa Elati (1.126 m.n.v.) te Sv. Lias (1.014 m.n.v.) i Mega Oros (1.012 m.n.v.) na trećem i četvrtom mestu. Zapadna strana se odlikuje razuđenom obalom gde strme litice padaju do zlatnih plaža, nekih prilično usamljenih. Na istočnoj strani, zeleni brežuljci okružuju i grle rukavce i uvale poput fjordova koji čine idealne luke za nautičare. Lefkada ima uske platoe, plodne doline i kanjone s bogatim zasadima, a takođe ima značajnu floru koja uključuje masline, čemprese, razne borove, posebno razne vrste hrasta, aromatičnog bilja i retkog cveća.

Na ostrvu ima mnogo izvora kao što je poznati Kerasia izvor u Sivrosu, reka (i ponornica) koje stvaraju male vodopade poput onog u Nidriju (Dimosaris) i impresivnih kanjona kao što su  Melisa u opštini Sfakiotes i Haradiatikos. Dva slana jezera u severnom delu ostrva su vrlo važan rezervat za mnoge vrste ptica.

Lefkada-Mapa

Mapa Lefkade

Obala je takođe vrlo bogata. Sastoji se od impresivnih plaža, poluostrva, rtova – posebno rt Lefkata, uvala koje čine veličanstvene prirodne luke kao što su Vlihos, Sivota i Ruta na istoku i Vasiliki na južnoj strani ostrva. Mnoge uzastopne uvale postoje na Meganisiju i stvaraju male ali impresivne fjordove.

Oko Lefkade postoji mnogo malih ostrva bogatih zelenilom i lepim plažama. Meganisi je najpoznatije, ali postoje još manja ostrva, Skorpios, Kastos i Sparti. Obala ovih ostrva kao i Lefkade je puna uvala i skrivenih pećina.

Lefkada je, dakle,  kompleks od 24 ostrva koja se nalaze u području između njene istočne obale i obale Etoloakarnanije na kopnu.

Od plaže Nidri, gledajući na istok desno ispred Vas, nalaze se ostrva Prigiponisia. Ovaj kompleks uključuje sledeća ostrva: Meganisi (najveće), Skorpios, Skorpidi, Sparti, Maduri, Heloni i Cokari. Prigiponisia pripada većem arhipelagu koji se zove Teleboides (Tilevoides) i kome takođe pripadaju ostrva Kalamos, Kastos, Formikula, Kitros, Provati, Tilia, Arkudi i Atokos.

Prvo veliko zeleno ostrvo na udaljenosti od 1 km je koje je Aristotel Onazis 1963. godine kupio od porodice Stavros, najstarije na ostrvu. U neposrednoj blizini postoji još jedno ostrvce koje se zove Helonaki – mala kornjača. Ima oblik kornjače, kamenito je i puno maslina.

Maduri je na jugu, samo 1 km od Nidrija. Ostrvo pripada porodici Valaoritis od početka 19. veka. Aristotel Valaoritis, nacionalni pesnik, bio je prvi koji ge je kultivisao maslinama i lozom. Pesnik je nadahnut pogledom na ostrvo napisao svoje pesme. Kasnije je njegov sin, Joanis, direktor Nacionalne banke Grčke, pošumljavao ostrvo. Danas, plovidba oko ostrva Vas ostavlja bez reči.

Severno, vrlo blizu Skorpiosa je Skorpidi, još jedno maleno ostrvo, takođe privatno.

Skorpios – Skorpio je na udaljenosti od 2 km od Nidrija. U početku je pripadao državi, ali ga od kraja 19. veka poseduje Mavroidis, bogati trgovac.

Lefkada-Mapa

Mapa Lefkade

1951. godine potomak porodice Mavroidis prodao je ostrvo bogatom Jorgosu Filipasu, poreklom sa Lefkade, koji je živeo u Americi. Godine 1963. on ga je prodao Aristotelu Onazisu.

Grčki magnat se zaljubio u Lefkadu odjednom i izabrao Skorpios za izgradnju svog privatnog raja. Onazis je zaista napravio od ostrva parče umetnosti i pozvao slavne osobe svog vremena. Marija Kalas, porodica Kenedi, Greta Garbo i mnogi drugi uživali su u ovom raju. Onazisova čuvena jahta Hristina usidrena je u vodama Skorpiosa. Na ostrvu postoji nekoliko kuća a tu su i grobovi Onazisovog sina Aleksandra i ćerke Hristine.

Danas je ostrvo zaštićeno. Svaki put kada Onazisova unuka Atina posećuje ostrvo stanovnici Lefkade joj požele toplu dobrodošlicu. Posetiocima je dozvoljeno kupanje na nekim određenim plažama oko ostrva.

Meganisi je iza Skorpiosa. U antičko doba zvalo se Tafos i Homer ga spominje kao ostrvo Tafion. Najveće je ostrvo u kompleksu Prigiponisia i to je razlog zašto se tako zove (mega znači veliko na grčkom). Ima površinu od 20 km kvadratnih i 1.090 stanovnika prema popisu iz 2001. godine. Postoje 3 sela na ostrvu, Katomeri, Vati i Spartohori. Opštini Meganisi pripada i čuveno ostrvo Skorpios. Do ostrva se sa Lefkade stiže vrlo jednostavno jer su česti polasci trajekta iz Nidrija sa zaustavljanjem u obe luke, Spartohori i Vati. Putovanje ne traje više od 25 minuta. Spartohori se nalazi iznad uvale Spilia koja je puna jedrilica i jahti u letnjim mesecima. Selo Vati je na moru. Treće naselje na ostrvu je Katomeri koje je skriveno u planinama iznad Vatija.

Zapadno od Maganisija se nalazi privatno ostrvo Tilia s malom crkvom Bogorodice.

Jugozapadno od špilje Papanikolis se nalazi ostrvo Petalu. Preko puta južnog rta Meganisija možete videti Kitros i Arkudi.

Kalamos i Kastos su dva ostrva blizu obale Etoloakarnanie.

Klima

Klima na Lefkadi je tipično mediteranska. Odlikuju je vruća (ali prijatna zbog vetra) i sunčana leta i blage zime s dosta kiše. Vlažnost vazduha na ostrvu je visoka.

Klima se razlikuje od klime na drugim jonskim ostrvima zahvaljujući termalnim vetrovima koji su stvarno jaki u nekim delovima ostrva. Iz tog razloga, ostrvo je poznato među windsurferima i kitesurferima.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Kefalonija

Fiskardo je jedino selo koje je 1953. preživelo zemljotres

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Kefalonije

Aleksandar Veliki

solun-aleksandar-veliki-23

Aleksandar III, isto tako poznat kao Aleksandar Makedonski ili Aleksandar Veliki je makedonski kralj poznat po tome...

Znamenite ličnosti grčke istorije

Elefterios-Venizelos-HomePage

Elefterios Venizelos (grč. Ελευθέριος Βενιζέλος), jedan od najznačajnijih političara u modernoj Grčkoj istoriji...

Parga~Aranžmani letovanje 2017

Parga2016-setalicas

Leto 2017 ~Hoteli i apartmani~

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)