www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Geografija i klima Skiatosa

Geografija

Skiatos je deo grupe grčkih ostrva koja se zove Sporadi i nalazi se u severozapadnom delu Egejskog mora. Najzapadnije je ostrvo arhipelaga koji osim Skiatosa čine još Skopelos, Alonisos i Skiros kao i druga manja i nenaseljena ostrva.

Lalaria

Lalaria

Nalazi se između obala Magnesije (na zapadu) i ostrva Skopelos (na istoku). Na zapadnoj strani je omeđen Skiatoskim kanalom a na istočnoj Skopeloskim kanalom. Ima površinu od 50 kvadratnih kilometara, dugačak je 12 km a širok 6 km od severa prema jugu dok mu je dužina obale 44 km.

Najveći deo ostrva je planinski i najviši vrh je Stavros sa 433 metra nadmorske visine koji se nalazi na severnoj planini Karaflitzanaka. Ima mnogo plaža (70, mada neki tvrde da ih ima i više), zaliva, uvala i poluostrva. Najvažnija poluostrva (od grada Skiatos u pravcu kazaljke na satu) su: Kalamaki, Turkovigla, Eljas (Mandraki), Agios Sozon, Kastro, Kefala i Punta dok su najznačajniji zalivi Skiatos, Siferi, Platanias, Strofilia i Kehria. Severna strana je nepristupačna zbog grube obale i tu se nalazi rt Kastro. Na južnoj obali ostrva, najpoznatija geografska celina je poluostrvo Kalamaki, jedno od prvih područja koje je krenulo sa razvojem turizma, zeleno, prepuno borovine i brda sa kojih se pruža veličanstven pogled.

Plaža Kukunaries i laguna Strofilia u pozadini

Plaža Kukunaries i laguna Strofilia u pozadini

Jugoistočni deo ostrva je potpuno drugačiji, vrlo miran i tu se nalazi naselje Skiatos, glavni grad i luka ostrva, na zapadnoj strani uvale istoga imena.

Dva rta, Sozon i Gurnes formiraju uvalu Katavotras na zapadu. Na severnoj strani ostrva su mnoge lepe pećine, dostupne jedino brodom.

Skiatos ima oko 6.000 stanovnika i većina živi u glavnom gradu. Privreda ostrva uglavnom se temelji na turizmu i ribarstvu ostavljajući daleko iza ratarstvo i stočarstvo.

Poput ostalih Sporada, Skiatos je pod borovim šumama, platanima, hrastovinom i maslinama a tu su i razne biljne vrste. Najšumovitiji deo ostrva je istočni i ekološki je zaštićen i priznat od strane cele Grčke kao retko ekološko stanište koje zahteva ozbiljne mere zaštite.

Klima

Skiatos ima klimu koja podseća na onu koju ima poluostrvo Pilion. Karakterišu je blage zime s visokom količinom padavina i leto sunčano i toplo, ali bez vrućina kakve vladaju na Kikladima.

Kao gotovo sva ostrva i Skiatos ima letnje vetrove pod nazivom meltemia koji ublažavaju temperature od kraja jula do sredine avgusta.

O Grčkoj

Ostale zanimljivosti

Grčka himna

Himna

Reči “Himne slobodi” (Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν, Ýmnos is tin Eleftherían), kako je zvaničan naziv grčke himne, napisao je pisac Dionision Solomos 1823. godine na ostrvu Zakintos a komponovao ju je Nikolaos Mancaros.

Hanioti~Aranžmani letovanje 2017

Hanioti2016-setalica

Leto 2017 - Hoteli i apartmani

Lefkada

Lefkada_220

Plaže, naselja, znamenitosti, zanimljivosti, korisne informacije, put do Lefkade

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)